Friday, December 16, 2011

Apa benar.....

apa benar jika jiwa terguris
hati juga akan turut menangis
apa benar jika jiwa terluka
hidup juga akan turut menderita...

apa benar dalam persahabatan
akan terselit juga kejahatan
walau sekecil alam.

langsung tidak tersedar
mungkin juga aku lalai
masa berlalu
hati juga tidak mahu...

terluka dengan kata hati
mungkin jua buat aku mencaci

by: my pren FARRIS

Chemist berjiwa sastera...

Salam...

Minggu lalu, aku pulang ke kampung halaman. Lalu aku menyelongkar semua khazanah-khazanah lama dan........ terjumpa fail karya tulisan aku dahulu.

Dan aku baca sehelai demi sehelai... tiba-tiba terdetik di hati
"wah! aku ke yang tulis ni dulu? Hebatnya!"
Walaupun karya-karya itu hanyalah di kertas-kertas kotor, malahan ada di antaranya ada contengan-contengan pengiraan add math, formula-formula kimia dan fizik namun hasilnya sangat menakjubkan.


Menakjubkan maksud aku adalah menakjubkan jika dibandingkan dengan hasil karya aku sekarang. Mungkin kerana jiwa sastera aku sudah tumpul sebab terlalu banyak bace buku or journal berunsur sains kot.

Ya, aku akui zaman sekolah dahulu aku memang selalu baca buku bergenre sastera, makanya hasil tulisan aku lebih menakjubkan berbanding sekarang...

Makanya, aku harus mencari buku-buku puisi klasik untuk dibaca agar jiwa sastera yang sentiasa memberi aku kepuasan itu tidak menjadi semakin tumpul....

Dan akulah chemist or bakal pharmaceutist yang berjiwa sastera

Thursday, December 15, 2011

Speechless


Aku berhenti berharap
Dan menunggu datang gelap
Sampai nanti suatu saat
Tak ada cintaku dapat

Jangan Sentuh


Jangan sentuh hatiku
Jika kau berniat menghancurkan
Jangan sentuh jiwaku
Jika kau berniat mengecewakan
Jangan sentuh cintaku
jika kau berniat mempermainkan





Wednesday, December 14, 2011

Weight per Volume

Salam..
Hari ni nak wat entry ilmiah sket. Kenapa?? Sebab tadi nak jumpe Sifu nak tunjuk calculation, tertibe diri menjadi konfius, weight kite measure in gram tapi camane ngan volume? mL ke L? ke kne pkai PPM??. Makanya Encik Google telah menolongku. Dan dengan itu aku rase berminat nak share sket info ni khas untuk chemist yang pelupa cam aku ni. How to calculate percent for weight per volume...

First of all, what is weight per volume itself??
Percent weight per volume is defined as the grams of solute in 100 milliliters of solution. The calculation provides information about the concentration of the solution. A percentage expresses the number of parts of a particular substance per 100 total parts. The solute is a substance present in the solution in an amount less than that of the solvent. This calculation is most useful when the solute is a solid while the overall solution is a liquid.

How to calculate??
  • 1 - Start with the amount of solute you know to be present in the solution, expressed in grams.

  • 2 - Determine the total volume in milliliters of the solution.
  • 3 - Divide the grams of solute by milliliters of solution (result of Step 1 divided by result of Step 2).
  • 4 - Multiply the resulting number (of Step 3) by 100 to get the percent weight per volume.
  • **
    Percent weight per volume should always be calculated using grams for the solute and milliliters for the solution. Be sure to convert to these units if they are not already in use.

    And, how to covert from percent to molarity??

  • 1

    Write down the chemical formula for the compound in your solution. This formula will specify the elements in the compound and how many atoms of each element are in a molecule of that compound. If you had a salt solution, for example, you would write out the chemical formula for sodium chloride; NaCl.

  • 2

    Look up the atomic weight for each element in the chemical formula. You can find these weights on a standard periodic table of the elements. In the case of the example, the atomic weight of sodium (Na) is 22.99 and that of chlorine (Cl) is 35.45.

  • 3

    Multiply each element's atomic weight by the number of atoms of that element per molecule of compound. Add together all the products of those multiplications. The value you obtain will be the gram molecular weight of that chemical, in units of grams per mole. For NaCl, there is only one sodium atom and one chlorine atom per molecule, so you would calculate:

    (1)(22.99) + (1)(35.45) = 58.44 grams per mole.

  • 4

    Multiply the value of percent concentration by 10. Since percent weight per volume is grams chemical per 100 milliliters solution, this calculation gives the grams of chemical in each liter of solution -- because there are 1,000 ml in a liter. If a solution of NaCl is 12 percent, you would multiply that value by 10 to determine there are 120 g of NaCl per liter.

  • 5

    Divide the value of grams you just calculated by the gram molecular weight of the chemical. This calculation provides the number of moles of chemical per liter of solution, which is the definition of molarity; at this point you have converted the original percent concentration into molarity. In the case of the NaCl solution, 120 g divided by 58.44 g per mole gives a molarity of 2.05.

    **Make sure your percent concentration is a percent weight per volume, since there are other types of percent concentrations.

    source: ehow
  • simple rite?? hehehe... enjoy your calculating!

    Tuesday, December 6, 2011

    SAGA is not SAGA

    Salam Ukhwah...


    Yang kurik tu kundi,
    Yang merah saga...

    SAGA.....
    Anda kenal apa itu saga? Oh mai!! i miss my childhood when i'm talking about saga. Saga atau nama saintifiknya Adenanthera Pavonina adalah seperti gambar di atas.. Merah bukan? Dulu depan rumah aku ada sepohon saga yang sangat besar dan aku selalu kutip buah saga untuk main masak-masak zaman kanak-kanak dulu.


    This how buah saga yang still dalam 'kelongsong'nya looks like.. Tapi hari ni aku bukan nak cakap pasal saga merah menyala ni....
    .
    .
    .
    .
    .

    Aku nak cakap pasal saga yang ni:






    Seriusly aku suka kereta keluaran proton ni. Nampak smart dan elegan. Aku suh umi aku beli yang ni die tanak. Kalo xsilap aku Proton Saga ni dikeluarkan pada tahun 2010 kot bermula dengan SAGA BLM dan kemudian di upgrade dengan wajah yang agak garang sedikit menjadi SAGA FLX



    Persoalan aku nak nyatakan di sini, kenapa Proton nak namakan kedua-dua kereta ni sebagai SAGA? Aku agak tidak bersetuju lah apabila SAGA ini dinamakan sebagai SAGA namun aku tade ape-ape hak mahupun share dalam syarikat Proton yang membolehkan aku menunjukkan ketidaksetujuan aku dengan penamaaan kereta ini sebagai SAGA.

    Kenapa aku tak setuju?
    .
    .
    .
    .
    .

    Ok, bagi aku SAGA adalah satu nama yang sangat gah. Sangat membanggakan. SAGA lah yang membawa nama Malaysia ke perindustrian automobil. Masihkah anda ingat pada tahun 1985? Kereta pertama Malaysia?

    Masih ingat kereta ini? SAGA ini sudah tiada di jalanan. Sudah kehilangan jejak. Hanya yang tinggal adalah satu nama iaitu SAGA. Namun namanya sudah di gantikan dengan model pacuan yang lain. Yang totally different.

    Aku hanya kasihankan anak-anak pada masa akan datang. Yang tidak pernah mengenali SAGA sebenar. Mereka pasti akan terkeliru nanti apabila belajar matapelajaran sejarah yang menyatakan SAGA adalah kereta pertama Malaysia dan sudah pasti mereka dibayangi dengan SAGA zaman sekarang (BLM or FLX).

    Penamaan SAGA terhadap kereta baru ini bagi aku seolah-olah menguburkan sendiri identiti pacuan pertama Malaysia. Namun aku tetap sukakan FLX ni. Smart dan elegan. Dalam masa yang sama aku sedih kehilangan SAGA yang sebenar...

    p/s: patriotik pula rasanya ;)
    walaupun begitu aku tidak pernah mengimpikan untuk memiliki kereta sepanjang ini, cukuplah kereta yang kementot kecik molek seperti diriku sendiri ;D

    Monday, December 5, 2011

    segalanya berantai.. fikir dulu sebelum share ;)

    Salam malam nan indah..

    Ketika ini aku masih di lab tercinta menghadap jurnal serta instrument yang masih belum berhenti berfungsi mengeluarkan produk yang aku ingini. Alangkah indah juga dapat baring-baringan di tilam empuk di rumah.. ohhh syahdunya...

    ok2 back to the entry..

    Semalam dan semalam yang lepas juga malam semalam yang semalam lepas aku asyik duk terima mesej pasal pengharaman pepsi je. Ada darah HIV la ape la... pening otak eden mikiornye...

    Dalam pada tu sebelum aku menerima sms2 tersebut aku sudahpun membaca akhbar yang menyiarkan berita tentang hal ini. ok, kira aku ringkaskan berita adanya HIV dalam minuman pepsi dan seangkatan dengannya adalah tidak benar sama sekali.

    Lantas aku teringat kisah aku ketika sekolah dahulu pernah menerima satu surat berantai.. ayat akhir surat tu kira bunyi camni la
    "sebarkan kepada kaum muslimin dan muslimat jika anda menyayangi mereka".
    Lalu apa aku lakukan? aku bawak surat tu p sekolah bagi kat sorang cikgu yang sangat aku percayai. Kemudian aku lupakan kewujudan surat itu. Semudah 1,2,dan 3.

    Sekarang teknologi sudah canggih, tiada lagi surat menyurat namun ada facebook. Namun kecanggihan teknologi ini kadang2 digunakan oleh mereka-mereka yang tidak bertangungjawab dimana status berantai sekali lagi digunakan. Jika anda semua perasan banyak status-status yang di copy and paste ke wall yang ayat terakhirnya persis ayat di atas yang aku nyatakan tadi. Ini salah, itu salah, ada yang memasukkan hadis sedangkan hadis bukan dari sumber yang sahih, itu haram, ini haram, itu ada sumber khinzir ini, ada sumber arak.

    Aku akui, kita semua sayangkan kawan-kawan, saudara-mara, teman-teman rapat juga saudara seIslam, maka apa jua info yang boleh menyelamatkan rakan-rakan daripada sebarang musibah akan kita kongsi. Ini adalah sikap yang betul. Namun, perkongsian meng'khinzir' buta kan boleh merosakkan malahan boleh mendatangkan fitnah dan keruntuhan kepada perniagaan seseorang. Ini salah. Mereka yang berpendidikan mungkin akan berfikir dua tiga kali tentang perkara yang anda share itu, tapi bagaimana mereka yang tidak berpelajaran? Mereka akan percaya dengn membuta tuli kan? Oleh yang demikian, sebelum berkongsi apa-apa info, apa kata selidiki dahulu. Jangan mudah percaya.

    Akhir kata, fikir dahulu sebelum SHARE...;)

    Tuesday, November 29, 2011

    MONOLOG: Akal Dan Hati

    Berbaring menghadap langit. Melihat beburung berterbangan di media pergerakannya. Lalu akal dan hati bermonolog sesama sendiri

    AKAL: Wahai HATI, mengapa engkau seringkali meninggalkan aku? Mengapa seringkali engkau pergi jauh dariku?

    HATI: Entahlah AKAL, aku terkadang pentingkan diri. Seringkali aku menurut kataku.

    AKAL: Apa mahumu lagi?

    HATI: Aku juga tidak mengerti apa mahuku. Aku juga tidak tahu apa inginku. Aku juga tidak pati apa hendakku. Seperti ada yang tidak kena. Seperti ada yang tidak lengkap

    AKAL: Mengapa engkau sering membiarkan aku sendiri? Bukankah kita harus bersatu?

    HATI: Benar, namun rasa ini tidak dapat di tepis wahai AKAL

    AKAL: Mereka sering berkata, pandangan aku selalu terkeliru manakala pandanganmu itu yang hakiki. Maka, aku perlukanmu wahai HATI. Aku perlukanmu untuk tuan kita membuat suatu perhitungan. Tanpamu aku pincang.

    HATI: Sahabatku AKAL, doakanlah aku supaya berubah, tidak terlalu rapuh tatkala diri diuji, tidak terlalu pentingkan diri dan sentiasa bersamamu.

    AKAL: Terima kasih HATIKU

    Lalu aku bangkit. Kembali berjalan dengan kepala tertunduk ke tanah..

    Friday, November 25, 2011

    14 Signs of Your Soulmate


    14. You argue and fight with them, but still can't get them out of your mind...


    13. When you're on the phone with them late at night and they hang up but you miss them already when it was just five minutes ago...


    12. You read their texts over and over again...

    11. You walk really slow when you're with them...


    10. You feel shy whenever you're with them...


    9. When you think about them, your heart beats faster and faster...


    8. You smile when you hear their voice...


    7. When you look at them, you can't see the other people around you... all you see is him/her...


    6. You start listening to slow songs, while thinking of them...


    5. They become all you think about...


    4. You get high just from their scent and closeness...


    3. You realize that you're always smiling to yourself when you think about them...


    2. You would do anything for them...


    1. While reading this, there was one person on your mind the whole time.....

    Kekalahan kerana dendam??

    Salam...
    Pagi ini aku terbaca satu entry di suatu blog...
    ternyata ada juga orang Indonesia yang bersikap optimis terhadap Malaysia. Yelah, jgn kerana nila setitik habis rosak susu sebelanga. Orang Indonesia pun ada yg baiknya...
    jom layan entrynya dan komen2nya juga positif....Salam Serumpun ;)

    Sepulang dari kantor kemarin, saya menyaksikan suatu fenomena yang luar biasa, trotoar-trotoar jalan penuh oleh kendaraan bermotor yang diparkir. Si empunya motor asyik nglesot di lesehan pinggir jalan yang dipasang layar tancap. Cafe-cafe penuh dan jalanan lenggang, Garuda muda akan melawan Harimau Malaya. Pertandingan sarat emosi, dendam kesumat dan kebencian. Teriakan-teriakan Malingsia dan Ganyang Malaysia bergema. Warna merah mendominasi pandangan mata, di udara sangat terasa hawa keoptimisan bercampur kebencian pada negeri Jiran. Inilah final impian dimana mayoritas masyarakat Indonesia sangat ingin melihat pasukan Garuda Muda menjungkalkan Harimau Malaya.

    Pertandingan pun berlangsung, decak kagum bergumam melihat kecepatan para pemain garuda muda khususnya para pemain-pemain dari pulau Papua. Dan gol cepat pun terjadi, suasana menjadi riuh rendah, teriakan gol bergaung, rasa puas merasuk ke jiwa penonton. Lalu penantian gol kedua pun bergelora, detik demi detik, menit demi menit tapi gol kedua yang ditunggu tak kunjung datang, malah pasukan Harimau Malaysia mampu menyamakan kedudukan. Serangan dari tuan rumah tak berhenti, umpatan dan cacian silih berganti menemani pertandingan. Wasit, hakim garis, pemain, pelatih lawan tak lepas dari hinaan dan umpatan. Hingga beberapa gol yang diciptakan tak mendapat pengesahan makin tinggi tensi permainan makin gemes penonton. Pertandingan normal berakhir, perpanjangan waktu, dan akhirnya adu Tos-tos an dilakukan. Disinilah mental diuji dan Garuda Muda terbukti belum mampu menunjukkan mental juara. Malaysia pulang ke kandang mereka dengan kepala tegak, kalungan medali Sea Games yang dirindukan oleh warga Indonesia selama 20 tahun dibawa ke Kuala Lumpur.

    Ada apa sebenarnya? Kenapa Indonesia selalu kalah dengan Malaysia di partai puncak? Banyak yang beranalisis tentang masalah teknis seperti teknik, team work, mental dan lain-lain. Tapi saya mencoba menganalisis dengan cara lain. Kenapa Indonesia tidak bisa mengalahkan Malaysia di GBK? Jawabannya adalah karena motivasi Indonesia untuk menang adalah motivasi kebencian dan dendam. Seperti diketahui benci dan dendam adalah dua energi yang sangat NEGATIF. Maka begitu berkumpul di stadion yang penuh dengan aura kebencian dan dendam energi negatif itu terakumulasi besar sekali. Dan percaya atau tidak energi negatif itu akan menular ke dalam lapangan. Dan permainan pun kacau sekali, ditambah seluruh stadion yang menyumpah serapah i negara lawan. Maka doa yang didasari oleh energi negatif tidak akan sampai dan diterima oleh Tuhan. Justru doa penonton Malaysia yang datang ke GBK dikabulkan. Kenapa? Karena mereka termasuk orang-orang yang teraniaya,sebagai tamu mereka bukannya dihormati tetapi malah disumpah-serapah. Padahal mereka belum tentu salah, maka saat mereka berdoa meminta kemenangan, dengan cepat Tuhan mengabulkan. Doa orang-orang teraniaya lebih makbul.

    Oleh karena itu marilah kita luruskan niat, saat pertandingan olahraga tidak perlu membawa kepentingan politik dan membawa kebencian di lapangan. Bertandinglah untuk menghibur, untuk mencapai prestasi karena ingin mengharumkan nama bangsa tanpa menginjak martabat bangsa lain. Bukankah seorang pemenang sejati itu adalah mereka yang “Menang tanpa kesombongan dan kalah tanpa banyak alasan”. (22/11/11)


    Thursday, November 24, 2011

    mitos kanser payudara

    Salam...
    Aku tahu entry ini agak sensitif dan juga malu-malu. Tapi as a women i'm very glad to share some info bout diz. Guys can read it also bcoz sekeliling anda juga ada wanita bukan? Ibu, kakak-kakak, adik-adik, girlfren, tunang, isteri mahupun anak-anak.

    Here ada 6 mitos about breast cancer yg aku nak share..

    1. Penggunaan agen antipeluh mengakibatkan kanser payudara
    • Fakta: Tiada bukti menunjukkan bahawa bahan aktif dalam agen antipeluh atau mengurangkan perpeluhan di bawah ketiak mempengaruhi risiko kanser payudara. Hubungan antara kanser payudara dan agen anti peluh adalah berdasarkan maklumat yang tidak tepat mengenai anatomi dan kanser payudara.

    2. Semua benjolan adalah kanser
    • Fakta: Secara umumnya, 80% benjolan adalah tidak merbahaya (bukan kanser) dalam payudara terutama di dalam golongan wanita muda di bawah 35 tahun. Akan tetapi risiko kanser ini akan meningkat dengan bertambahnya usia.

    3. Semakin besar ukuran payudara, semakin tinggi risiko
    • Fakta: Jumlah tisu payudara seseorang wanita tidak mempengaruhi risiko pertumbuhan kanser payudaranya. Saiz payudara bukan faktor risiko yang signifikan bagi kanser payudara.

    4. Mammogram menyebabkan kanser
    • Fakta: Mammogram adalah prosedur yang selamat serta melibatkan radiasi yang sangat minimum untuk mewujudkan imej payudara yang jelas. Sistem mamografi diperakui selamat, dikawal ketat dan pengggunaan dos radiasi yang rendah.

    5. Keguguran cetusan menyebabkan kanser payudara.
    • Fakta: Beberapa kajian memberikan data yang kuat bahawa sama ada keguguran cetusan atau spontan tidak mempunyai pengaruh secara keseluruhan terhadap risiko kanser payudara.

    6. Implan payudara menyebabkan kanser
    • Fakta: Beberapa kajian mendapati implan payudara tidak meningkatkan risiko kanser payudara, walaupun implan payudara silikon boleh menyebabkan pembentukan parut yang tidak berbahaya pada payudara.




    Kanser payudara adalah kanser nombor 1 yang paling ditakuti wanita selain kanser serviks. Oleh yang demikian, wanita perlu mengetahui cara menjaga kesihatan payudara selain dari mengamalkan pemakaian bra atau coli yang sesuai.

    p/s: cegahlah sebelum terlambat. Go against breast cancer!
    info credit to: SAYANGI PAYUDARA ANDA

    Tuesday, November 22, 2011

    Auuummmm~

    Salam 1 Malaysia..
    Salam Harimau Muda.. AUUUMMMMM…
    Okeh, arini 22hb yg sangat ceria untuk aku. AUUUMM again. Harimau mengaum kedengaran sehingga ke Malaysia. Yes, aku gembira untuk kemenangan team Malaysia kat Sea Games-26 menewaskan Garuda.

    Tapi aku lebih-lebih gembira apabila lebih 100ribu penyokong Negara tersebut terdiam, terkaku dan terkesima dengan pandangan yang teramat kecewa. Memang agak ‘kejam’ bunyinya kan? Aku tersangat gembira kerana para penyokong Garuda akhirnya terpaksa menelan kembali segala cemuhan, kutukan, penghinaan terhadap Malaysia. Apa rasanya wahai para pengkritik yang tidak professional? Pedih bukan? Sepedih itulah kami penyokong Harimau menelan segala kutukan kamu di media. Moral of the story, watch your words. ‘Kita kan serumpun’…

    Apepun tahniah kepada semua atlet-atlet bolasepak Malaysia. Terutama kepada encik Kapten Badrool Bakhtiar dengan goal penalty terakhir iaitu gol penentuan. Tahniah!! Dan kepada semua barisan pertahanan Harimau yang sangat kental walaupun cara permainan pihak lawan sangat hebat bagi aku.
    Tak lupa kepada semua atlet-atlet yang Berjaya mengharumkan nama Malaysia di Sea Games Indonesia. Atlet renang berirama yg menyapu bersih 5 emas, atlet berbasikal dan kesemua sekali. Walaupun kita berada di tangga ke 4 sekarang namun bagi Negara sekecil kita, itu adalah sesuatu yang boleh dibanggakan.

    Teruskan usaha dan sekalung SYABAS! Nantikan esok Harimau bertemu Syria.. Good luck!! AUMMMMM….

    Friday, November 11, 2011

    Aku maafkan kamu


    Ada teratak di hujung kampung
    Bawah cermin kopak ada kotak
    Tersembunyi dalamnya ada tempurung
    Sembunyi bawahnya katak melalak..


    Aku maafkan kamu
    Tak perlu kita bertemu cukup kau tahu
    Yang aku maafkan kamu
    Tolong teruskan hidup
    Jangan sebut namaku..

    Saket gigi ;(

    Inilah kisah sakit gigi. sakit yang paling sakit.. Makanya saya sakit gigi... ;(



    Saya hanya mampu menahannya ;(

    Tapi kesian gg saya pun turut menangis..



    muke pon jadi buruk tahan sakit

    Tapi bila disuruh jumpa dentist begini lah....

    Ada apa dengan 11.11.11??

    Salam Jumaat…

    Salam 15 Zulhijjah..

    Salam 1 Malaysia…

    Salam November…

    Salam 11.11.11?????

    Hari ni everybody keep updating status kat Facebook berkaitan 11.11.11.


    (tetibe ade muke si Mark ni)


    “Selamat pagi 11.11.11… Akhirnya tiba hari ini..”

    “Oh, cantiknya tarikh harini. 11.11.11”

    “Buatlah sesuatu hari ini. Tarikh yang membawa tuah - 11.11.11” (mane tau? Awak Tuhan ke?)

    “Arini 11.11.11?? Alamak! Rugi tak kawin” (Tarikh yang penting ke kebahagiaan yang penting?)

    “Semoga 11.11.11 ni memberikan aku rahmat” (tarikh tu ke Allah s.w.t yang bagi rahmat? Hari2 lain xnk rahmat ke?)

    “11.11.11 buat hidupku telah lengkap” (Lengkap ke???)

    “11.11.11 – kenapa kerajaan tak bagi cuti je? Arini kan tarikh istimewa” (penting sgt ke sampai nk cuti? Bek tmbahkan cuti time raya qurban)

    “11.11.11 – mengikut calendar cina, jika persenyawaan sel pembiakan saya dan isteri berlaku pada hari ini, saya akan dapat anak lelaki.. wuhuuuuuu” (syirik woo percaya)

    Bla bla bla…..

    Why so obsess with the date??

    Ok, di sini bukannya nk jeles dengan status2 updated. Tapi u guys cube la pikior. Ape istimewa sangat dengan tarikh? It is just a sequence of number. Maybe ada yang melangsungkan perkahwinan, or tuning, or else. Tahniah lah untuk semua, tapi yang aku pelik gak, 11.11.11 ramai gila kawin.. beratuq kot.. jiran aku pun kawen, siap khemah 3buah rumah skali dia bukak temasuk rumah aku yang memblok jalan aku nak keluar masuk.

    Apa ada pada 11.11.11??

    Hanyalah susunan number satu sahaja bagi aku. Jumaat lebih bermakna berbanding 11.11.11. But different people got different thought. Depends. But jangan ler terlalu obsess dengan tarikh ni.. Syirik nnt kang.. contoh status terakhir yang aku nyatakan di atas. Peace! ^^v


    Wassalam ;)

    Tuesday, October 25, 2011

    Selepas hujan

    Selepas hujan..
    Aku kembali ke jalan
    menghirup udara yg mendingin
    bermain di lopak2 air
    berjalan mengikuti laluan tenang sungai kecil

    Selepas hujan...
    Aku kembali ke jalan
    melihat permukaan yang basah
    menyentuh permukaan yang dingin

    Selepas hujan..
    Udara menyengat rusuk dalam
    permukaan tingkap tertekap butiran air
    yang mengelongsor turun dengan laju

    Selepas hujan..
    aku berlalu meninggalkan pondok itu
    mengejar cahaya yang pasti ada
    Kerana selepas hujan pasti mentari kan muncul
    mugkin juga bersama pelangi...


    Selepas hujan...

    Friday, October 21, 2011

    Tuesday, October 18, 2011

    Aku dan Dia: Kutub Utara Kutub Selatan...

    Aku budak sains
    Dia budak sains
    Tapi aku sains tulen
    Dia sains komputer
    Tak sama

    Setiap hari aku pegi lab
    Setiap hari dia pegi lab
    Tapi lab aku penuh dengan bahan kimia
    Lab dia penuh dengan komputer dan router
    Tak sama

    Aku tahu DPI
    Dia tahu DPI
    Tapi DPI aku Dry Powder Inhalation
    DPI dia Dots Per Inch
    Tak sama

    Aku orang Malaysia
    Dia orang Malaysia
    Tapi aku Orang Malaysia Pantai Timur
    Dia orang Malaysia Utara
    Tak sama

    Aku suka KFC
    Dia suka KFC
    Tapi aku suka original flavour
    Dia pula suka Hot n Spicy
    Tak sama

    Walaupun banyak yang xsama
    Antara aku dan dia
    Tapi kami masih lagi bersama
    masih lagi berkongsi ketaksamaan itu
    Semoga untuk hari ini
    Dan selamanya... =)

    Thursday, October 13, 2011

    Aku dan Kupu-kupu biru part 3

    Aku dan kupu-kupu biru
    kini bagai isi dengan kuku,
    bagai aur dengan tebing,
    bagai laptop dengan facebook.

    Aku dan kupu-kupu biru
    Tanpanya aku x keruan
    Tanpanya aku sepi
    Tanpanya aku hilang,

    Aku dan kupu-kupu biru
    semoga tidak berpisah lagi
    semoga sentiasa ada di sini
    semoga abadi cinta ini.

    Aku dan kupu-kupu biru~~


    Friday, October 7, 2011

    Dia Untukku~ Semanis Kurma

    Salam Jumaat kalian semua...

    Semalam Khamis 6 OCTOBER 2011. Lepas je balik dari mengajar sy menonton rancangan fofular Ustazah Baiyah n Husband Ustaz Akashah. Tajuk: Dia Untukku.

    Dia Untukku adalah topik berkaitan jodoh, berkaitan pencarian jodoh untuk remaja2 yg seperti saya mungkin. Perbincangan ini menjadi lebih hangat dengan kehadiran Imam Muda Asyraf.

    Cut the point, di sini saya kongsikan dengan pembaca beberapa ayat untuk mempercepatkan jodoh, memudahkan jodoh dan memilih jodoh:

    SURAH TAHA AYAT 131-132




    "Dan janganlah kamu menujukan pandangan kedua matamu dengan keinginan kepada apa yanag telah Kami berikan kepada beberapa golongan dari mereka yang kafir itu menikmatinya yang merupakan keindahan kehidupan dunia ini, untuk kami menguji mereka padanya sedang limpah kurnia Tuhan di akhirat lebih baik dan lebih kekal"

    " Dan perintahkanlah keluargamu serta umatmu mengerjakan sembahyang dan hendaklah engkau tekun bersabar menunaikannya. Kami tidak meminta rezeki kepadamu bahkan kamilah yang memberi rezeki kepadamu dan ingatlah kesudahan yang baik bagi orang-orang tang bertaqwa"
    SURAH AL ANBIYA AYAT 89
    "Dan (sebutkanlah peristiwa) Nabi Zakariya, ketika ia merayu kepada Tuhannya dengan berkata: “Wahai Tuhanku! Janganlah Engkau biarkan daku seorang diri (dengan tidak meninggalkan zuriat) dan Engkaulah jua sebaik-baik yang mewarisi”.


    SURAH AL MUKMINUN 29
    "Dan berdoalah dengan berkata: Wahai Tuhanku, turunkanlah daku di tempat turun yang berkat, dan Engkaulah sebaik-baik pemberi tempat".


    p/s: amalkanlah selalu ye.. semoga kita dipertemukan dengan jodoh yang baik-baik ;)

    Tuesday, September 13, 2011

    6% oohhh 6%

    Selamat pagi...
    Salam 1 Malaysia.

    Ape kabar sume? lame btul x mencoret2 di sini. Busy sket lately, pelbagai kerje nak kne setelkan. Lately banyak sungguh peristiwa-peristiwa yang berlaku tak lupa juga isu-isu yang mencabar minda dan emosi pelbagai pihak.

    Contoh yang paling mudah adalah tajuk entri di atas..




    Pergh!! Dari yang muda sampai yang tua duk bercakap sal isu ni. Ini bukan isu yang sensitif namun ini adalah suatu isu yang berkaitan dengan hampir semua penghuni Malaysia kerana rata-rata rakyat manusia tak kira lelaki perempuan tua muda miskin kaya semuanya pakai henpon kan? Dan majoriti dari mereka adalah pengguna prepaid atau pun kad prabayar.



    Bagi saya, saya melihat perkara atau isu ini dari pelbagai sudut. Kiri, kanan, depan belakang, atas, bawah. Ada yang memandang perkara ini sebagai perkara yang remeh temeh, ada juga yang menjadikan ini suatu isu yang besar. Ada yang tersenyum gembira, malah ada juga yang kian menggarukan kepala. Ada yang protes, ada yang setuju. Ada yang memandang ini sebagai isu politik malah ada juga yang menganggap ini adalah peluang.

    Apa pun pandangan orang, tiada satu pun di antara mereka salah kerana tiada pandangan manusia adalah salah. Namun ada juga yang sampai berbalahan kerana isu sebegini. Ada yang menuduh mereka yang setuju adalah pro kerajaan manakala bagi mereka yang membantah dikatakan anti kerajaan. Bermaki-makian di facebook dan twitter. Berbalas tweet dengan kata-kata kesat. Segalanya mengikt emosi. Di manakah kesepakatan yang selama ini ada?




    Apa kata kita lihat perkara ini dari sudut negative dan diseimbangkan dengan kesan positif?? Barulah kita akan memahami pandangan orang lain juga.. =)

    6% jika dilihat dari nilaian peratusan adalah kecil sekali. Namun jika di'cash'kan dalam bentuk wang ringgit ianya sangat bernilai. Jika kad prepaid atau kad prabayar atau kad topup yang bernilai rm10 maka cukainya adalah rm0.60, untuk rm30 adalah rm1.80 manakala untuk nilaian rm 50 adalah rm 3. Mungkin bagi sesetengah pihak, nilaiannya tak de la banyak mana pun.
    Bagi sesetengah orang setakat rm 0.60 apelah sangat. Seminggu rm0.60 kan kalo sebulan baru rm2.40. Bukan ape sangat pun, duit ptptn kan banyak, duit mak ayah kan banyak, bukan aku yang cari duit, mintak je ngan mak ayah, mak ayah aku kan banyak duit. Setakat rm 2.40 sebulan ape la sangat. tah pape la dornag ni nak kecoh.
    Bagi sesetengah orang pula rm 2.40 sebulan? Aku boleh beli nasi kot. Nak gayut ngan mak ari2 pun boleh da tu. Da la mak aku sakit. Aku nk berjimat tapi camane ni da kne spend untuk benda ni lak. Aku sengaja pakai prepaid sebab nak jimat tapi camni lak jadinya. Kalo aku banyak duit tade la aku pakai prepaid.

    Cuba kita bayangkan... okay contoh terdekat student uitm sendiri. Ada lebih dari 10ribu kot student Uitm seluruh Malaysia ni, bila kita darabkan dengan rm0.60 bukan ke nilainya da rm6000 seminggu ke? Hurmm.. ke mana perginya duit ini? mungkin untuk memperkukuhkan ekonomi negara gamaknya kot. huhu

    Cuba kita fikir kenapakah prepaid di wujudkan? Untuk kemudahan mereka yang kurang berkemampuan supaya dapat berhubung dengan lebih mudah. Korang ingat orang yang kais pagi makan pagi tu xnak berhubung ke? Dorang tade anak yang belajar jauh-jauh? Korang ingat semua student U kaya ke? Kalo student UiTM memang la 'agak' kaya sebab yuran murah, kalo U len camane? Cube fikir-fikirkan. Ade yang kate, kalo camtu xyah la pakai henpon. Ce kite bayangkan kalo tade henpon, camane nk inform esok ade test? camane nk inform member bila kita lupe esemen? Camane nk inform member kalo kelas tetibe batal? Nak kne anto surat ke?

    Ok, now lets go to other side.

    Ape kebaikan die wat cukai 6% ni? Cukai ni bagus untuk mereka yang bersekolah dan juga ereka yang nak amik exam UPSR ke, PMR ke SPM ke STPM ke.... Ape kebaikan nye? Ce cite ce cite...

    1. Akan kurangnya kanak2 berhenpon.. yela, tgk la skang ni darjah satu pun da ade henpon beb. Kalo aku dulu pakai telepon public je la yang termampu. Skang ni budak2 pun pkai henpon lebih dari orang dewasa. Aku nye henpon pun cikai je, depa bleh lak pkai blekberi.. huhu.. canggih kan kanak2 sekarang.
    2. Student-student sekolah khususnya akan berpikir ybanyak kali nak berkapel and lebih menumpukan perhatioan kepada pelajarannya
    3. dapat juge menjimatkan tenaga letrik yang tariffnya pun naik jugak kan. Dengan cara kurangnya mengecas telepon sebab kurang gune telepon
    4. hilang suda keghairahana membeli henpon canggih2 dan baru. Kalo tade kedit watpe pakai ipong or blekberi kan. Wat malu je...
    5. Yang lain2 lu pikir la sendiri.. wahhaha

    Setiap orang punya pandangan tersendiri, jika setuju tidak bermaksud pro kerajaan dan jika membantah tak semsetinya mereka anti kerajaan kerana setiap manusia dilahirkan dengan pandangan yang berbagai-bagai. Hormatilah pandangan teman-temanmu. Apa pun segalanya terletak di minda anda, jika buruk kita fikir, maka buruklah, jika baik kita fikirkan maka baiklah. Segalanya di tangan kita, xguna bertikam lidah sesama sendiri bahkan ini dapat memutuskan silaturrahim je. Sapa rugi? kita juga yang rugi. Tapi kita sebagai rakyat ada hak untuk bersuara untuk mempertahankan hak kita, cuma mungkin medium dan cara saja yang tak berapa betul. Marilah kita mencari media2 yang betul andai kata kita ingin bersuara.

    Love for life, love for always.. cheers!!

    Wassalam...


    Thursday, August 11, 2011

    Count On Me ;)



    If you ever find yourself stuck in the middle of the sea
    I'll sail the world to find you
    If you ever find yourself lost in the dark and you can't see
    I'll be the light to guide you

    Find out what we're made of
    What we are called to help our friends in need

    You can count on me like one, two, three
    I'll be there and I know when I need it
    I can count on you like four, three, two
    And you'll be there 'cause that's what friends
    Are supposed to do, oh yeah, ooh, ooh

    If you toss and you turn and you just can't fall asleep
    I'll sing a song beside you
    And if you ever forget how much you really mean to me
    Everyday I will remind you

    Find out what we're made of
    What we are called to help our friends in need

    You can count on me like one, two, three
    I'll be there and I know when I need it
    I can count on you like four, three, two
    And you'll be there 'cause that's what friends
    Are supposed to do, oh yeah, ooh, ooh, yeah, yeah

    You'll always have my shoulder when you cry
    I'll never let go, never say goodbye

    You can count on me like one, two, three
    I'll be there and I know when I need it
    I can count on you like four, three, two
    And you'll be there 'cause that's what friends
    Are supposed to do, oh yeah, ooh, ooh

    You can count on me 'cause I can count on you

    By: Bruno Mars

    Monday, August 8, 2011

    Kawin ketika belajar

    Salam ramadhan ke 8..

    Semenjak abis degree ni, aku asyik tersikir tentang masa depan jek. Lebih-lebih lagi fikir soal kawin.

    Adakah ini boleh diklasifikasikan sebagai gatal, miang, gedik dan seangkatan dengannya?

    Ataukah aku rasa diri sudah cukup dewasa?

    Apakah aku sudah di tahap ‘wajib kahwin’?

    Errmm… seram sejuk pulak kaki ni..

    Maka dengan itu aku menggoogle la….. jeng jeng jeng.. jom layan kisah2 berikut and amik panduan sekali…

    KAWIN 1

    KAWIN 2

    KAWIN 3

    dan kepada sesiapa yang ade perasaan melonjak2 nak kawin da ni.. sila baca PETUA ni semoga akan memberikan anda sedikit sebanyak kekuatan. yang paling penting: DOA

    Thursday, August 4, 2011

    Saya nak jadi imam, teacher.

    Salam Ramadhan 4.

    Semalam aku ganti tusyen untuk student darjah 1. Subjek cam biasa sains dan math. Mengajar budak-budak darjah satu sangat mencabar minda. Sangat dan sangat.

    Lepas da abis mengajar dan wat latihan sume, sementara nak balik aku pun saje-saje la borak-borak ngan student. Sebab depa banyak cakap kan, aku ajak la borak yang agak bermanfaat sket.

    Soalan biasa seorang guru terhadap anak muridnya “Nanti besar kamu nak jadi apa?”. Hekhek (nampak sangat xtau nak tanye ape kan).

    “Saya nak jadi cikgu!”

    “Saya nak jadi doktor!”

    “Saya nak jadi askar!”

    “Saya nak jadi saintis!”

    “Saya nak jadi bisnesmen!”



    Tetibe aku terlihat seorang student tu duk diam je. Die tengok ja kawan2 die yang lain, aku akui dia agak bijak budaknya. “Ilhan, kamu nak jadi apa nanti besar?” aku bertanya.

    Dia senyum lalu berkata “Saya nak jadi imam, teacher. Kalau xdapat jadi imam, saya nk jadi ustaz, teacher”. Kagum aku tiba-tiba. Bayangkan budak sekecil itu boleh bercita-cita sedemikian. Bukan senang nak cari di kalangan kanak-kanak malahan zaman sekarang. Biasanya kanak-kanak sekecil itu akan bercita-cita yang gah sebagaimana kawan-kawannya.


    Bila aku balik rumah, aku asyik teringat je kejadian tersebut. Aku berdoa semoga aku juga akan dikuriakan seorang anak yang bjak seperti itu dan bercita-cita setinggi itu.

    Wednesday, August 3, 2011

    Engkau ada

    Aku lihat engkau ada
    Aku lari jauh ke sana
    Aku menafikan apa yang dilihat
    Aku termanggu melihat langit
    Dan aku terhenti di persiaran itu


    Karipap oh karipap..

    Salam Ramadhan Al- Mubarak

    Mencabar tak tajuk entri ni sempena bulan ramadhan bersama perut yang kosong? Hahaha… Bukan niat nak mencabar iman korang walaupun kalo aku tengok pon aku telan ayaq lioq. Peberet aku wooo…



    Aku memang gile karipap. Sejak skolah rendah lagi. Skolah rendah dulu umi bg duit rm1 ja p skolah. 20sen aku wat beli karipap dan 30sen aku beli kopok lekor. Balance 50sen simpan nak beli jajan kat rumah. Karipap tu memang wajib la. Sampai sorang member aku boleh cakap “Bila da besar t kalo ko ilang tanpa jejak, kami nk cari ko kami kena cari Hajar Karipap la kan”. Hahahaha..

    Sampai aku masuk university pun, wajib beli karipap setiap hari. Kat Arau dulu aku makan karipap ‘Pakcik Pon-Pon’. Karipap dia ok la.. walaupun kulit die xbest sangat, tapi inti die sedap.. Inti kentang. Kat Shah Alam pulak aku giler karipap sardine kat Kafe Menara. Perghh.. sedap woo.. Kulit die sedap rangup dan hancur, inti die pulak mak ai sedap giler. Skang aku kat Puncak Alam, aku tak jumpe lagi port karipap yang best tapi dengar-dengar senior kata dekat area Alam Budiman ade gerai karipap besar. Nak try g tinjau pun jauh sangat la pulak.

    Tapi aku sebenarnya sangat cerewet berkaitan karipap. Pelbagai aspek akan aku nilai mengenai sebijik karipap. Kulitnya, intinya, bentuk fizikalnya dan banyak lagi. Pendek kata memang susah la aku nak puas hati dengan karipap. Bukan semua karipap la aku makan. Ade setengah orang judge karipap based on inti je, tapi aku tak, dari a-z aku judge.



    Dari segi kulit. Aku suka karipap yang kulitnya rapuh.. Bila gigit hancur trus. Aku paling suke karipap pusing. Sedap tuu… Karipap biasa tak pusing pun aku layankan je. Tapi aku sangat menitikberatkan soal kulit karipap. Warna kulit karipap tu pun boleh menarik minat aku untuk mencuba.




    Dari segi inti. Karipap sardine memang tetap no 1 di hati aku. Terutama karipap sardine Kafe Menara UiTM Shah Alam. Kalo karipap len aku ok gak. Karipap keledek, danging or ayam aku cerewet sket. Inti mestilah cukup dengan rempah. Kalo setakat cincai-cincai aku memang skali beli je la, len kali xbeli da..

    Rupa karipap pulak. Aku xteliti sangat bab rupa sebab kekadang nampak je hodoh tapi sedap, tapi yang cantik dari pandangan aku memang biasanye sedap la. Hikhik.. Cantik dan hodoh?? Maksudnye?? Maksudnye, karipap tu ditekan camane. Bunga tepi camane, sebab benda tu yang menunjukkan samada orang tu pandai wat karipap ke tak. Kalo bunga tepi cantik biasanya orang tu dah biasa wat karipap dan biasanya sedap (based on pengalaman). Tapi tak semestinya kalo hodoh tu xsedap. Ade je yang xbrapa lawa tu sedap gak.

    Buat karipap yang aku suka ni sebenarnya leceh tau, terutama karipap pusing. Kalo aku wat request kat umi aku nak makan karipap memang die akan g beli je la. Kalo aku wat request suh umi aku buatkan untuk aku, memang umi akan reject mentah-mentah la. Why? Sebab nak buat karipap pusing tersangat la makan mase, dengan aku yang sangat cerewet bab karipap ni lagi la umi aku tensen. Nak kena sediakan 2 doh la, doh minyak n doh xminyak, dengan nak canai beberapa kali. Sangat memerlukan kesabaran yang tinggi.

    Untuk bulan puasa pertama aku di Puncak Alam ni, akan ku jelajahi kesemua gerai yang menjual karipap. Demi menemui karipap yang boleh memenuhi citarasa aku. Ahaks!



    p/s: tetibe terfikir esok2 aku nak tetapkan syarat nak jadi menantu aku mestilah pandai buat karipap. Bleh x agak2? hikhik

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...